Sepon haastattelu

”Jokaisesta löytyy potentiaalia. Mutta kaikessa ei tarvitse olla hyvä.”

Eskon koulun erityisluokista ja esikoulusta vastaava rehtori Seppo Kaski uskoo ihmisen kehitysmahdollisuuksiin.

Oikealta iältään 50-vuotias Seppo on monen ikäinen; omien sanojensa mukaan hänestä löytyy sekä lapsi että nuori. ”Toisaalta tunnistan kyllä kasvaneeni jo aikuiseksikin”, hän naurahtaa perään.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista tytärtä, 17-vuotias poika ja pianonsoittoa opettava vaimo. Paitsi vaimon takia, musiikki on lähellä Sepon sydäntä myös muuten. Kotona on musiikkia varten kotistudio, jossa hän luovuuden puuskan iskiessä säveltää omanlaistaan rockiin ja poppiin vivahtavaa musiikkiaan. Toivottavasti koululaiset saavat tästä joskus vielä näytteen.

Musiikin lisäksi Sepon henkireikiin kuuluu myös liikunta. Kajakin melat viuhuvat kesäisin toisinaan useita tunteja, kun hän on vesillä. Talvisiin harrasteisiin kuuluvat talviurheilun klassikot hiihto ja luistelu.

Aina ei tarvitse olla kuitenkaan liikkeessä – viimeksi Seppo luki lahjaksi saamansa Tommy Hellstenin kirjan Pysähdy – olet jo perillä. Hänestä se on erinomainen kirja, jossa on vahvaa tekstiä ihmisenä kasvamisesta. Samaisesta kirjasta on peräisin myös Sepon tärkeänä pitämä ajatus heikkouden myöntämisestä. ”Koulussa pitää saada myös mokata ja tämä koskee sekä oppilaita että opettajia.”

Koululaisena Seppo kertoo olleensa itse keskitason oppilas, jolle koululiikunta tuotti joskus pulmia näkörajoitteen takia. Omina kouluaikoina hyvää palautetta sai opettajalta harvoin. Mutta se piirtyi syvälle mieliin. ”Kannustavat lauseet muistaa vieläkin miltei sanasta sanaan.”

Lasten oppimisvaikeudet ja lasten hyvinvointiin liittyvät haasteet ovat lisääntyneet nyky-Suomessa. Seppo kehottaa ehdottomasti ottamaan yhteyttä kouluun, jos lapseen tai hänen koulunkäyntiinsä liittyy jotain, joka mietityttää tai painaa mieltä. Seppo muistuttaa myös oppilashuoltoryhmästä ja sieltä saatavasta avusta. Eskon koulussa on liitytty kiusaamisen vastaiseen KiVa Koulu -ohjelmaan ja koulussa on myös KiVa Koulu -tiimi, joka puuttuu kaikkiin kiusaamistapauksiin. Kehittämishaasteena Kaski näkee vielä kiusaamista ennaltaehkäisevän työn lisäämisen.

Sepon kasvatusnäkemyksen perustana on lapsen varaukseton hyväksyminen mahdollisista oppimisvaikeuksista ja muista ongelmista huolimatta. Hyväksyminen on samalla myös erilaisuuden kunnioittamista ja sen näkemistä, että me kaikki olemme omalla tavallamme erilaisia. Seppo on tyytyväinen siihen, miten Eskon koulussa erilaisuus on otettu vastaan. ”Erilaisilla oppijoilla on tässä koulussa selkeästi paikkansa, eikä kiusaamista esimerkiksi vammaisuuden perusteella ole ilmennyt.

Kuitenkin on vielä matkaa siihen, mitä yleisopetuksen ja erityisopetuksen integraatio käytännössä voisi olla. Vaikka luokkien välinen yhteistyö on jo oraalla, niin tulevaisuudessa Seppo haluaisi sen yhä lisääntyvän. Kun yhdistetään sellaisia pienluokkien ja yleisopetuksen ryhmiä, joissa on samanikäisiä oppilaita, hyötyvät kummatkin ryhmät, sillä synergiaetuna kummankin luokan opettajat ja avustajat ovat koko ryhmän käytössä. Lisäksi kummallakin ryhmällä on toisiltaan opittavaa. Ilves ja Kettu -luokat tekevät jo tällaista yhteistyötä. Koulun ensimmäisessä kevätjuhlassa saavutettiin jotain yhteisen koulun ideasta, jossa yleisopetus ja erityisopetus ovat aidosti yhdessä. Pitkällä matkalla on päästy alkuun.

Sepolla on rehtorina nöyrä asenne johtamiseen: hän näkee johtajuuden muiden palvelemisena. Yksi johtajuuden haasteista on kuitenkin koulumaailman hektisyys. Koulun arjessa sattuu ja tapahtuu paljon ja siksi myös kiireellisiäkin järjesteltäviä asioita riittää. Sepon mielissä siintää unelma, että koulussakin voisi olla enemmän kiireettömyyttä. ”Vaikka se ei ehkä koskaan oikeasti toteudukaan.” Toisena ikuisena haasteena Seppo pitää tiedonkulun sujuvuutta. Hän uskoo, että yhtenä tiedotuskanavana myös vanhempainyhdistyksen nettisivuille voisi muodostua tärkeä rooli.

Kiireenkin keskellä koulussa pitää olla myös hauskaa. ”Opettajanhuoneesta ei puutu huumoria. Siellä se on keskeisessä asemassa”, sanoo Seppo ja naurahtaa. ”Minulle tämä on juuri se oikea Eskon koulu.”

 

Laura Reiniaho

Permalink

Vastaa