Lukuvuoden 1. tiedote

Tervehdys, 3.-luokkalaisten kotiväki!                                                  22.8.2011

Olen tässä viikon verran pohdiskellut ja muidenkin opettajien kanssa keskustellut miten toimia tänä vuonna unohdusten, myöhästelyjen ja käytösongelmien kanssa. Kaikki koulumme opettajat eivät halua yhtenäistä tapaa toimia em. tilanteissa, vaikka itse olisin sitä toivonut. Minun luokallani säännöt ovat siis seuraavanlaiset.

LÄKSYT:

  • Läksyt tehdään sinä päivänä kuin ne annetaan.
  • Jos läksyt tai osa niistä on tekemättä, jätän oppilaan tekemään niitä koulun jälkeen samana päivänä (kuljetusoppilaat jätän tekemään niitä välitunniksi). Lisäksi annan niistä unohdusmerkinnän, yksi merkintä per oppiaine.
  • Unohdusmerkintä tulee myös, jos kirja tai vihko on jäänyt kotiin.
  • Kirjat olisi ehkä järkevämpi pitää kotona ja tuoda vain sen päivän kirjat kouluun. Tästä on se etu, että oppilas voi sairastuttuaan tehdä tehtäviä kotona. Toivottavasti jokaisella oppilaalla on jonkun luokkakaverinsa puhelinnumero, jotta hän voi soittaa ja kysyä läksyt ja tehdyt tehtävät häneltä. Olen kokenut aika isona ylimääräisenä työnä kirjoittaa lapuille tai s-postina poissaolijoitten läksyjä. Jos ette pysty kysymään läksyjä mistään muualta, niin toki voin ne kertoa. Ilmoittakaa minulle, jos teidän perheessä toimii paremmin se, että kirjat ovat aina koulussa.
  • Perusperiaate on, että oppilas itse merkitsee läksyt ja muistaa ne (kirjoitamme ne myös luokan seinällä olevaan läksytauluun). Annan läksyä joka päivä 1- 3 oppiaineesta. Ilmoittakaa minulle, jos lapsenne ei kykene tähän, niin alan ilmoittaa läksyt s-postilla. Seuraan tietysti itsekin tilannetta koulussa ja ilmoitan teille, jos ongelmia ilmenee.
  • Englannin läksyjen unohdukset ja mahdolliset seuraamukset hoitaa Anne omalla tavallaan.

KÄYTÖS

  • Jos oppilas pulisee turhaan tunnilla, laitan nimen tauluun ja vedän viivan nimen viereen jokaisesta huomautuksesta. Kolmen huomautuksen jälkeen samana päivänä tulee merkintä eli rasti.
  • Lisäksi siirrän häiritsijän tarvittaessa käytävällä olevan pulpetin ääreen, luokkamme oven viereen jatkamaan työskentelyä.
  • Lyömisestä, potkimisesta, muitten nimittelemisestä, kiroilemisesta ym. epäasiallisesta käyttäytymisestä annan myös rastin.
  • Rasti tulee myös, jos myöhästyy tunnilta eli on paikalla myöhemmin kuin viisi minuuttia kellon soitosta.
  • Lippalakki- ja kännykkäsäännöt ovat koko koululla samat eli lippis otetaan pois päästä heti sisään tullessa ja säilytetään joko naulakolla tai repussa. Kännykät eivät saa olla päällä kouluaikana muilla kuin yläasteen oppilailla.

Viiden rastin jälkeen seuraa puolen tunnin jälki-istunta. Ilmoitan siitä kotiin viimeistään edellisenä päivänä. Rastit nollaantuvat jokaisen kuukauden lopussa. Elokuun rastit lasken yhteen syyskuun kanssa. Sydänmerkin saa hyvistä teoista ja sillä kumoutuu aina yksi rasti. Hyviä tekoja ovat muiden auttaminen, yksinäisen oppilaan pyytäminen mukaan välituntipeliin tai leikkiin, yhteisistä tavaroista ja paikoista huolehtiminen, järjestäjätehtävien huolehtiminen omalla vuorolla viikon ajan yms.

KÄYTÖSSÄMME OLEVAT KIRJAT JA VIHOT:

  • äidinkielessä:
    • lukukirja + pieni vihko (A5) vihkotehtäville
    • tehtäväkirja
    • iso tarinavihko (A4)
  • matematiikassa:
    • kirja + pieni ruutuvihko (A5) vihkotehtäville
  • ympäristötiedossa:
    • oppikirja, työkirja ja iso vihko (A4)
      (samaa vihkoa käytämme myös musiikin tehtäville)
  • uskonto:
    • lukukirja ja pieni vihko (A5)
  • englanti:
    • lukukirja, tehtäväkirja ja vihko

Äidinkielen, ympäristötiedon, englannin ja uskonnon lukukirjat kerään kolmannen luokan lopussa, joten toivon että oppilas säilyttää ne mahdollisimman hyvin. Ne saa mielellään päällystää kontaktimuovilla, jos joku sai päällystämättömän kirjan.

B-ryhmä on jouluun saakka teknisissä töissä ja A-ryhmä tekstiilitöissä. Tekstiilitöissä harjoittelemme koneompelua ja teemme 1-2 ompelutyötä. Lisäksi opettelemme virkkaamaan kiinteää silmukkaa. Sekä käsitöitä että kuvaamataidon töitä laitan näytteille koululla vitriiniin tai seinille ja kotiin jaan niitä lomia edeltävillä viikoilla.

Musiikissa meillä on käytössämme tänä vuonna jopa musiikkiluokka J. Opetussuunnitelmaan kuuluu kolmannella ja neljännellä luokalla jokin melodiasoitin. Musiikkiluokassamme on aika monta keyboardia, joten aloitamme niillä. Viimeistään neljännellä harjoittelemme nokkahuilun soittoa. Koululla on myös 10 luokkarumpua sekä erilaisia rytmisoittimia. Minulla on tiistaisin apuna resurssiopettajamme Jari Pellikka, joten menen varmaankin melko usein puolen ryhmän kanssa tunniksi musiikkiluokkaan, kun Jari opettaa sillä välin YPIÄ omassa luokassamme. Seuraavalla tunnilla vaihdamme ryhmiä.

Liikuntatuntia koskevissa kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä liikunnan opettajiin s-postilla tai puhelimella. Kaikilla opettajilla on Fronterissa oma osoite seuraavalla tavalla: etunimi.sukunimi@edu.hausjarvi.fi. Niinä päivinä, kun koulua on kolmeen, voi ottaa pienet eväät (leipää, myslipatukka, hedelmä tms.) Eväät syödään klo 13 omassa luokassa.

Kirjojen lisäksi olen antanut jokaiselle oppilaalleni pulpetissa säilytettäviksi sakset, liiman, viivoittimen ja 12 värin puuvärit. Paremmanlaatuisia lyijykyniä olen varannut jokaiselle kouluvuodeksi 12 kynän paketin, josta annan kynän yksi kerrallaan. Jos ne kaikki kuluvat tai oppilas hukkaa kyniä, annan varastosta halvempia kyniä. Teen näin sen takia, että viime vuonna joillakin kului hurjat määrät kyniä huolimattomuuden takia tai siksi, että niitä oli kiva teroittaa ihan vain huvin vuoksi. Pyyhekumeja annan 2-3. Toivottavasti jokaisella lapsella on kotona vastaavat yllämainitut tarvikkeet läksyjen tekemistä varten.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

  • Eskon koulun henkilökunnalla on koulutusiltapäivä ma 29.8. klo 13 – 16. Oppilaiden koulupäivä päättyy klo 13.00, mikäli lukujärjestyksessä on tunteja tätä myöhempään. Koulutoimisto on hoitanut kaikille kyyditettäville kotiinkuljetuksen Hausjärven liikenteen pikkubussilla.
  • Koulukuvaus 7.-8.9. (yleisopetusluokilla luultavasti 8.9.).
  • Vanhempainilta torstaina 8.9. klo 18 alkaen. Ensimmäisen puoli tuntia Joonas Riihimäki kertoo kolmiportaisesta tuesta, minkä jälkeen siirrymme omiin luokkiin.

Vanhempainvartteja pidän myöhemmin syksyllä, luultavasti marraskuussa. Vartin sijaan tai lisäksi voitte mielellään tulla myös meidän luokkaan apuopettajaksi milloin tahansa esimerkiksi pariksi tunniksi tai päiväksi. Samalla näette oman lapsenne työskentelyä koulussa ja tutustutte hänen luokkatovereihinsa. Viestittäkää mielellään kuitenkin asiasta etukäteen.

Jos lapsenne tarvitsee vapaata koulusta vähintään yhden kokonaisen päivän, annan hänelle kotiin mukaan loma-anomuksen. Luokanopettaja myöntää enintään viikon mittaiset ja rehtori pidemmät lomat ja vapaat.

Permalink

Vastaa