Kuudennen luokan uutisia…

Alakoulun ikänestorit ovat laskeutuneet arkisen aherruksen pariin. Ensimmäisinä päivinä työrauhaa on koeteltu mitä kekseliäimmin keinoin, mutta viime aikoina on ollut havaittavissa myös seesteisen rauhallisia opiskeluhetkiä. Onneksi luokka on tottunut työntekoon ja läksyihin, joita onkin luvassa miltei joka päivä. Myös oppilaiden rohkeus ja avoimuus on ollut ihailtavaa, ja mieltä hiertäneistä asioista onkin syntynyt hedelmällisiä keskusteluja. Yhdessä keskustellen sinetöityivät myös kuudennen luokan pelisäännöt, joiden tavoitteena on lisätä oppilaan omaa vastuullisuutta sekä tehostaa lupaavasti alkaneita työrauhatalkoita.

  • Kun läksy unohtuu, se tehdään samana päivänä koulun jälkeen. Mikäli kuljetusoppilaiden kyyti odottaa, läksy hoidetaan välitunnilla tai sopivana päivänä koulun jälkeen. Lisäksi tekemättömistä töistä lähtee tieto kotiin.
  • Kun kirjoja tai tarvikkeita unohtuu, oppilas tiputtaa tikapuissa asuvaa ”örkkiään” askelman alemmas. Kuuden unohduksen jälkeen luvassa on jälki-istunto, josta tiedotetaan huoltajia etukäteen. Kalenterikuukauden vaihtuessa jokainen kipuaa taas ylimmälle tikkaalle.

Tässä yhteydessä mainittakoon lippikset, kännykät ja välituntisiirtymät, jotka ovat olleet päivittäinen puheenaihe. Sisätiloissa lippiksen paikka on joko naulakossa, repussa tai pulpetissa. Kännykät puolestaan eivät näy eivätkä kuulu koulussa lainkaan. Ne pidetään suljettuna tai äänettömänä, ja niitä käytetään vain erikoistapauksissa opettajan luvalla. Lippis- ja kännykkäetiketin rikkominen sekä tunnilta myöhästyminen tietävät tikapuureissua.

  • Kun luokka on rauhaton, taululle saattaa ilmestyä liikennevalo. Keltainen valo tarkoittaa sitä, että hiljainen, aiheeseen liittyvä supina sallitaan, ja puheenvuoroja jaetaan viittaamalla. Punainen valo viestii siitä, että keskitytään täysin äänettömästi omaan työhön. Opettaja saapuu apuun viitattaessa.
  • Kun oppilas rikkoo toistuvasti työrauhaa tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, liikennevaloja voidaan käyttää myös henkilökohtaisiin huomautuksiin. Keltainen kortti on merkki siitä, että käytöksessä on parantamisen varaa. (esim. opettajan tai toisen oppilaan päälle puhuminen, kuminmurujen heittely tai asiaton kielenkäyttö) Mikäli parannusta ei kuulu, näytetään punaista, josta seuraa tilanteeseen sopiva rangaistus ja lisäksi ilmoitus kotiin.

On ollut ilo huomata, että ylläesitelty sääntöviidakko ei ole lannistanut oppilaita. Luokassa on pikemminkin virinnyt tavoitteellisuuden tuulahdus, siis halu toimia asiallisen ja ryhdikkään kuudesluokkalaisen tavoin. Toivottavasti tämä vire kantaa läpi pimenevän syksyn.

Eskon koulu-uutiset toimitti, Jukka-ope

———————————————————————————————-

Tärkeitä päivämääriä:

  • 29.8. Eskon henkilökuntaa koulutetaan. Koulun ovet suljetaan klo 13, joten A-ryhmällä on koulua normaalisti 8-12. B-ryhmä sen sijaan opiskelee normaalista poikkeavasti klo 8.45 – 13. Päivän oppiaineet pysyvät samoina, mutta englannin tunnista tulee koko porukan yhteinen. Kaikille kuljetusoppilaille, myös bussikortillisille, on varattu paikka Hausjärven Liikenteen pienoisbussissa.
  • 7.-8.9. Koulukuvaus, josta tiedotetaan tarkemmin tuonnempana
  • 8.9. Vanhempainilta. Kaikille yhteisen alun jälkeen siirrytään omaan luokkaan, jossa pohditaan ainakin päällimmäisten kuulumisten lisäksi ainakin luokkaretkinäkymiä ja siihen liittyvää rahankeruuta.
Permalink

Vastaa